BMX

Ordet BMX kommer från Bicycle Motorcross och är en extremsport med olika variationer. Sporten är en av de större inom extremsport och fortsätter bli större med åren.

BMX är en typ av cykel som påminner mycket om crossmotorcyklar fast inte lika stor och utan motor. BMX är en extremsport där man använder denna typ av cykel för att tävla på olika sätt. Vissa av dessa sätt är rätt lika, men i regel så skiljer det sig åt ganska mycket.

Sporten började 1970 och åktes enbart i den gren som nu kallas för dirt. Det började med att barn tävlade mot varandra med sina cyklar längs jordiga banor som crosscyklarna brukade använda. Snart började det ta form av de äldre som tyckte det var roligt att tävla mot sina kompisar. Vid 1972 hade det blivit betydligt större och tävlingar började anordnas. 1975 hade sporten börjat åkas i skateparker och grenen freestyle hade börjat utvecklas vilket gjorde att sporten växte ytterligare.

De tre populäraste BMX-formerna idag är:

Freestyle BMX: Handlar främst om att göra snygga trick längs en bana som innehåller hopp och hinder som trappor och räcken. Det påminner mycket om streetskateboarding, fast då med ramper och den största skillnaden att man använder en cykel istället för en skateboard.

Flatland BMX: En annan form av fresstyle, men med skillnaden att det är ingen bana med hinder eller hopp utan här gäller det att göra snygga trick på plan mark. Freestyle handlar mycket om att hoppa med cykeln och göra trick i luften medan flatland är att göra alla trick på marken, ofta utan att hoppa på något sätt. Många av de trick som används i flatland är att ha ena foten på ena hjulet eller att ha både fötterna på ett hjul.

Dirt: Denna version är den som liknar mest motorcrossen där man kör längs en jordig sträcka med hopp och hinder längs vägen. Tävlingen är precis som i motorcrosstävlingar att den som kommer in i mål först vinner. Skillnaden är att sträckan oftast bara körs ett varv till skillnad från motorcross där det ofta är flera stycken.

Bookmark the permalink.