Bodybuilding och tyngdlyftning

kroppsbyggareTyngdlyftning och den extremare formen av detta, Bodybuilding är två andra sporter som vi tycker bör nämnas här på Crazy Race. För nog måste man vara lite crazy om man utsätter sin kropp för den enormt hårda träning som det innebär att syssla med detta.

Maximalt av allt

Detta är en passande rubrik för hur man kan beskriva vad dessa sporter går ut på. Kanske kunde vi kalla det för en och samma sport i teorin, men för att undvika arga läsare så väljer vi att separera dem. Dessa sporter är extrema i den mån att de på ett sätt som egentligen saknar motstycke, pressar kroppen och med alla tillåtna medel ska bygga sina muskler så mycket som möjligt för att i den ena sporten lyfta så tungt som bara är möjligt, mer än alla andra. I den andra för att alla muskler på kroppen ska ha storlek och vara så väldefinierade som bara är möjligt.

En närmare presentation av sporterna kan väl också vara på sin plats, så här kommer det.

Bodybuilding

Bodybuilding eller kroppsbyggning som det ibland kallas på svenska, definieras enligt Wikipedia som att utveckla kroppens muskler både storleksmässigt och styrkemässigt genom rätt balans av träning, kost och vila.

Själva begreppet är också namnet för sporten där kroppsbyggarna tävlar emot varandra i att ha den kropp som har den bästa balansen mellan bland annat volymen på musklerna och hur pass definierade de är, dvs. hur tydligt kan man se en muskels utformning under skinnet. Bodybuilders har en fenomenal förmåga att lyckas få små, för oss vanliga dödliga, okända muskler att synas.

Den mest kände bodybuildern i historien är utom allt rimligt tvivel skådespelaren, tidigare guvernören av Kalifornien, allas vår Terminator –  Arnold Schwarzenegger, som flera gånger vunnit det som kan ses som världsmästerskapen för kroppsbyggare – Mr Olympia.

Tyngdlyftning

Tyngdlyftning är en kraftsport där explosivitet, viss rörlighet och framförallt styrka är av absoluta vikt. Sporten är sedan den första moderna olympiaden i Aten, 1896 med på det olympiska programmet. Man tävlar i två discipliner, ryck och stöt. Ryck innebär att man i en rörelse lyfter skivstången med vikter från marken och upp över huvudet med raka armar. Stöt sker i två steg, där man först lyfter upp stången till axelhöjd jäms med bröstet och sedan i en stöt får upp den till samma läge som i ryck – rakt upp med raka armar.

Det finns även andra grenar som inte är med på det olympiska programmet, så som till exempel bänkpress. I sporten tävlar man likt till exempel boxning och brottning i olika viktklasser.

Kosten

Sysslar man med dessa typer av träning så är det också viktigt att man har bra koll på sin kost. Kosten, tillsammans med sömnen, är nämligen A och O för att kunna tillgodogöra sig träningen på ett korrekt sätt. Det som är viktigt är att du tillför kroppen tillräckligt med näring – rätt typ av näring. Tränar du riktigt hårt så är det framförallt stora mängder protein och kolhydrater som är viktigt att du får i dig i mängder. Pasta med kycklingbröst brukar vara en favorit för många kroppsbyggare.

Det många också gör är att tillsätta olika typer av kosttillskott för att ytterligare kunna tillgodogöra sig träningen. Vanliga tillskott brukar vara vassleprotein och kreatintillskott.

Bookmark the permalink.