Downhill

Att cykla är en bra motionsform samtidigt som det är ett fantastisk bra fortskaffningsmedel. Det finns olika cyklar för olika ändamål, en Mountain Bike används ofta till Downhill tävlingar som går ut på att cykla utför en markerad bana på ett berg. Det är mycket naturliga hinder på väg nedför som till exempel stenar och rötter som ligger naturligt i vägen för din nedfart. Det är inte för inte Downhill kallas för cyklingens störtlopp.

En av världens häftigaste Downhill tävlingar är The Valparaiso Cerro Abajo Race i Chile som verkligen sätter prov på cyklisterna. Tävlingen bjuder på en av de längsta cykel tävlingarna som finns, banan är riktigt oländig och håller inte bara till utomhus utan kan mycket väl inne i ett hus eller uppe på ett tak. Banan kan gå genom fönster och du kan lika väl hamna på andra våningen som ute på gatan igen. Racet drar mycket publik och det är inte ovanligt att det är 10 000-tal som brukar kolla denna tävling. Kolla in YouTube klippet här nedan så förstår du!

Nu finns det ju andra Downhill tävlingar som man kan testa som kan verka som en barnlek jämfört med The Valparaiso Cerro Abajo Race. Kolla upp i din kommun om det finns tillgång till Downhill banor att utforska eller kanske till och med någon klubb som tränar och håller i tävlingar. I Sverige så arrangeras den Svenska Downhillcupen men även Svenskt Mästerskap och Nordiskt Mästerskap samt VM där cyklister från hela världen deltar.

För att börja cykla Downhill är det bra att skaffa sig en riktigt bra Mountainbike och sådana hittar du här, sedan är det att börja träna. Kolla om ni är några kompisar som kan träna tillsammans så blir det mycket roligare. Eller om det finns någon klubb i din närhet som tränar Downhill.

Bookmark the permalink.