Enduro

enduroEnduro betyder uthållighet på spanska och är en motorsport som körs i svår terräng. Som namnet antyder behöver man ha stor uthållighet för att utöva sporten och trotts detta har sporten flest utövare inom motorcykelsporten. Här ryms allt ifrån motionsåkare till elit och Sverige tillhör en av de ledande nationerna inom de internationella tävlingarna, Internationall Six Days Enduro och World Enduro Championship.

Till skillnad mot för vanliga motocrossmotorcykeln, har enduromotorcykeln först och främst belysning och en mjukare fjädring, annars är det fler likheter än skillnader. Motormässigt är det tvåtakt och fyrtaktsmaskiner som körs och de allra flesta enduro maskinerna drivs med bensin, men nyligen har elmotorer lanserats och till och med blivit tilldelade en egen klass i världens största enduro tävling, Gotland Grand National.

Enduro körs på banor i terräng som går över stock och sten i skog och mark. Hala rötter och lerig mark tillhör sporten, liksom dammoln och sank sand. Adrenalinkickande körning är att vänta.

För att köra en svensk enduroklassiker måste man ta sig igenom Stångebroslaget i juli och sedan köra Rännstensloppet i oktober och avsluta med att köra Gotland Grand National i november. För att få räkna som att ha kört denna klassiker, måste man ha startat och gått i mål, alla tre lopp under samma år.

Bookmark the permalink.