Extrema bilsporter

Det finns en uppsjö av olika typer av bilsporter, med några få undantag så går de flesta ut på att i så hög hastighet ta sig fram i den terräng och banutformning som tävlingen hålls på. Några former kan anses vara lite mer extrema än andra, och här får du några presenterade.

DragracingbilDragracing

Dragracing är nog den av alla bilsporter där det största fokuset ligger på den höga hastigheten. I de flesta klasserna, till exempel Top Fuel, där bilarna drivs av nitrometan för att kunna uppnå mycket höga hastigheter, så går det ut på att från stillastående läge, så fort som det bara är möjligt ta sig igenom den 402 meter långa raksträckan. Sporten har ett flertal olika klasser och körs med både bilfordon, motorcyklar och även snöskotrar. Läs mer om klasserna på Svenska Dragracingförbundet.

Formel 1

Formel 1 är nog den bilsport som är mest känd för gemene man. I sporten tävlar man med specialbyggda bilar enligt bestämmelser av internationella bilsportförbundet. Tävlingarna körs på banor i både stadsmiljö och på specialbyggda banor. Dock så finns det idag bara tre banor som är speciellt byggda för just formel 1 och det är Silverstonebanan i England, Monzabanan i Italien samt Catalunyabanan utanför Barcelona i Spanien. Ett av loppen i värdsmästerskapsserien som anses vara ett av de allra svåraste, hålls i Monaco. Detta lopp körs helt och hållet på allmän väg och på sina håll är det väldigt smalt och snirkligt att ta sig fram. Att sedan göra det i väldigt hög hastighet – där har du en utmaning som heter duga. Är du sugen att se en tävling på plats så föreslår vi att du kontaktar GO Sport Travel, som ordnar med din resa och biljetter.

Gumball 3000

Gumball 3000 är en typ av rally som är lite diffus att beskriva exakt. Tävlingen äger rum på många olika platser i världen och består av bilar av olika typer, alltså inga bestämda biltyper, men oftast är det uteslutande sportbilar som deltagarna använder. Sporten är kontroversiell i den mån att deltagarna ofta tummar på lagar och regler. Tävlingarna körs på vanliga vägar där vanliga trafikanter också färdas, och det har förekommit incidenter där Gumballförare kört vårdslöst och orsakat olyckor.

Bookmark the permalink.