Fallskärmshoppning

Military parachute jump celebrationFallskärmshoppning är något av extremsporternas främsta flaggskepp. Det är en utmaning som alltid är populär, som är enkel i sitt koncept och som aldrig blir omodern. Det är på många sätten själva sinnebilden för en häftig upplevelse.

Värt att känna till om fallskärmshoppning är att det finns många platser runt om i världen där man kan prova på att hoppa och att det är en mycket säker aktivitet som inte är förenad med några större risker.

I Sverige är det möjligt att prova på fallskärmshoppning var man än befinner sig i landet genom någon av de många lokala klubbarna. Då får man hoppa tillsammans med en certifierad instruktör vilket gör att man kan känna sig trygg i att situationen hanteras på allra bästa och säkraste sätt och att alla nödvändiga rutiner följs.

Vill man hoppa ofta kan man dessutom utbilda sig för att blir certifierad att tillåtas att hoppa själv. Då lär man sig även hur man på egen hand kan styra över hoppet: att genom olika rörelser påverka fart och riktning.

Hoppar man från relativt låg höjd så som cirka 1 000 meter så vecklar man ut fallskärmen direkt och glider sedan ner. Är man uppe på högre höjder – upp emot 3-4 000 meter är inte ovanligt – så kan man dock falla fritt i upp till en minut. Just det fria fallet menar många fallskärmshoppare är den allra häftigaste delen. Man känner då av en intensiv adrenalinkick och de enorma krafterna som sätts igång av gravitationen. På många håll går det även att tävla i fallskärmshoppning.

Bookmark the permalink.