Fartfylld motorsport

Fartfylld motorsport finns det gott om i form av olika typer av bilsport, motorcykelracing eller motorbåtsport.

Den kanske allra mest fartfyllda av alla motorsporter alla kategorier är Formel 1 och i särklass också den grenen med mest prestige i. I den så kallade Formel 1-cirkusen tävlar snabba bilar på banor över hela världen inför tusentals åskådare. Ett Formel 1-lopp innehåller många fartfyllda moment, då ett F1-lopp oftast körs i över 50 varv på en bana och pågår i runt en och en halv timme.

Ett av de mer klassiska momenten under ett F1-lopp är depåstoppet, där ibland uppemot 20 st servicemän bland annat byter däck på några få sekunder, vilket får sägas vara imponerande. Även i många andra motorsporter ingår depåstopp, så som motorcykelracing och rally, men depån i Formel 1 är den klart mest mytomspunna.

Roadracing är den mest fartfyllda grenen inom mc-sporten och precis som i Formel 1 körs roadracing-VM-serien på banor över hela världen. Ett roadracing-lopp liknar i mångt och mycket ett F1-lopp med den lilla skillnaden att det är motorcyklar och inte bilar som tävlar.

Här i Sverige har vi varken Formel 1 eller roadracing, men väl en rad andra fartfyllda motorsporter, som till exempel rally och speedway.

Speedway är speciell på det sättet att det mer än egentligen någon annan motorsport är en lagsport åtminstone när det kommer till svenska Elitserien, som är en av de företeelser inom motorsport som lockar mest publik i Sverige. En match mellan två lag i speedway körs i 15 heat med två förare från varje lag i varje heat. Den som vinner heatet får 3 poäng, tvåan 2 poäng, trean 1 poäng och fyran 0 poäng. När alla heat är körda räknas poängen samman och det lag med flest poäng vinner matchen.

Bookmark the permalink.