Freestyle BMX tricks för nybörjaren

bmx-cykel

Idag tänkte vi dela med oss utav några av de bästa nybörjartricken för de utav er som är sugna på att börja cykla freestyle BMX. Vi har valt att fokusera på sådant som lägger grunderna för er fortsatta utveckling, men även sådant som kan vara till nytta både för ramp och street.

Balanstrick

  • Wheelie – att cykla på bakhjulet. Ryck upp styret och placera kroppsvikten bakåt så att du hittar rätt balans för att varken falla fram eller bak. Reglera gärna med din bakbroms så att du inte slår över. När du blivit bekväm med dina wheelies bör du sedan fortsätta din utveckling med att lära dig hur man utför en manual.
  • Manual – Vid utförandet av en manual så ska du också balansera på bakhjulet. I detta fall trampar du dock inte med pedalerna vilket gör tricket betydligt svårare än i fallet med en wheelie. Startpunkt är horisontala pedaler där du sedan rycker upp styret och pressar bak kroppen bakom sadeln med lätt böjda ben för att sedan hålla balansen i detta läge. Utan rätt benteknik som hjälper till att hålla balansen och korrigera är tricket inte möjligt, så tänk på detta.
  • Fakie – att rulla baklänges med den cykel. Detta kan först låta relativt enkelt men som ni snart kommer märka krävs en hel del träning för att få bra kontroll. Tricket 180 som vi kommer till under hopptricksektionen är bra att lära sig för att i sin tur öva på att cykla fakie.

Hopptrick

  • Bunny hop – som många BMX åkare ser det är det här ett av de mest grundläggande tricken inom Freestyle BMX cykling och något du bör öva på tills du blivit riktigt bra på det. Du utför tricket genom att starta på horisontala pedaler. Sedan rycker upp styret och följer efter med kroppen genom att hoppa, för att sedan snabbt och timat trycka fram styret och därefter neråt. På så vis följer bakhjulet med i rörelsen och lyfter sig från backen. Öka svårighetsgraden i tricket gradvis genom att hoppa över till exempel en eller flera träplankor.
  • 180 – att hoppa ett halv varv och sedan landa baklänges, alternativt framlänges, om det var så att du startade fakie. Detta trick kräver att du fått ordning på din vanliga hoppteknik och tricket kan användas både på platt mark, när du hoppar i diverse hopp och i ramp.
  • 360 – att hoppa ett helt varv runt. Här gäller samma som för en 180, enbart att de flesta brukar uppleva tricket som betydligt svårare, då det kräver en snabbare roation eller högre höjd för att lyckas.

Utrustning

Den som ska börja cykla Freestyle BMX behöver självfallet även en BMX som är ämnad för detta. Se därför till så att BMX:en verkligen är framtagen för freestyle åkning och inte bana, som också kan vara fallet. Vi rekommenderar även att din nya BMX är utrustat med fotpinnar både fram och bak. Dessa kan du använda när du kommit lite längre i din utveckling, både för att stå och grinda på.

Bookmark the permalink.