I depån

Depå är det område vid en racingtävling där de olika racingteamen har sina tillfälliga garage under tävlingar. Innan tävling är det här de sista finjusteringarna med motorerna sker, under själva tävlingen så är det här som förarna kör in för att få sina däck bytta, bränsle påfyllt eller något annat som måste justeras med fordonet.

Depån vid en formel 1-tävling är idag en mycket högteknologisk plats, där mycket skickliga mekaniker och tekniker arbetar med millimeterprecision för när man jobbar i en depå på för ett stort racingstall så handlar det inte om att bara vara snabb på att byta däck på formel 1-bilen – det handlar om att vara så snabb att man gentemot motståndarna och deras depåarbetare, kan skapa sig en tidsfördel. Här ska du få se något som definierar saken: världens vid tillfället snabbaste depåstopp!


För att något som visas i videon ovan ska kunna fungera, så arbetar över 60 personer med att alla detaljer ska stämma, alltifrån mat och kost, till bilens el, motor och vikt. Mer om hur det går till i en formel 1-depå kan du läsa i en intressant intervju med den svenske chefsmekanikern för formel 1-stallet Caterham, Charlie Häggstam.

Har man själv ambitioner att  en dag ha ett liknande jobb som Charlie Häggstam, då gäller det att precis som med andra områden, sport till exempel, att träna, träna och åter träna. Har du ett glödande intresse och vid tidig ålder börjar att skruva i motorer, ändra om, bygga till och testa dig fram, då kan du mycket väl lyckas. Det finns även gymnasieutbildningar, så som den som nämns i artikeln, i till exempel Manntorp, som inriktar sig mot just att arbeta i depåer i racingstall.

Så köp på dig en halvskrotig bil, införskaffa det som behövs för att reparera och fixa med en bil, och sedan ser du till att bli riktigt bra på det!

Bookmark the permalink.