Inlineåkning

Under 1990-talet kom den stora trenden att åka inlines, eller rollerblades som de också kallades. Inlines är en variant på rullskridskon är hjulen är satta i en rak linje.

 inline åkningHöjdpunkten för varianten av rullskridskon nåddes runt 1997 då det fanns ungefär 25 svenska professionella åkare. Sedan dess har den generella populariteten avtagit men inlines har fortfarande sin plats i sportkulturen vilket den fortsatta existensen av flera rullskridskoföreningar bevisar. Dessa klubbar ligger organisationsmässigt under Svenska Skridskoförbundet.

Användandet av inlines har precis som för kusinen skateboarden utvecklats över tid. Inledningsvis var det många barn som använde dem och vuxna satte på sig dem som ett sätt att motionera och ta sig lätt fram på cykelbanor runt om i städerna. Utvecklingen fortsatte och idag finns extremsportvarianten ”Aggressive Inline” som fokuserar på så kallade grinds och andra typer av trick. Dessa svåra och emellanåt riskabla konster utförs på naturliga hinder i en stadsmiljö eller i en skatepark.

Street: När man åker utomhus inom ramen för Aggressive Inline, vilket kallas för ”Street”, brukar ett av de populäraste tricken vara att grinda ner för räcken vid trappor. Det går ut på att man med fart kommer upp på räcket med båda rullskridskorna på sidan och glider från topp till botten av räcket. Detta moment kräver stor koncentration och en god balansförmåga. Många som åker utomhus tycker också om att hoppa och ägna sig åt aktiviteter som gränsar till parkour.

Park: När man ägnar sig åt så kallad “Park” så menas det att man kör det i en kontrollerad och anpassad miljö som en ramp eller en skatepark. Denna variant fokuserar mer på de tekniska aspekterna av sporten med tricks utförda högt upp i luften. Det är även uppskattat att kunna göra flera trick i rad så att det ser flytande och naturligt ut som om det utfördes helt utan ansträngning.

Bookmark the permalink.