Ishockey

Ishockey är en av Sveriges mest populära sporter, både sett till antalet utövare, men framförallt sett till intresset att åskåda sporten. I denna artikel tänkte vi ta ett liten snack om det lag som ska försvara de blågula färgerna i OS.

OS-truppen

Vi börjar med att presentera den trupp som förbundskapten Per Mårts har presenterat och kommenterar uttagningen. De spelare vi anser vara nyckelspelare är fetmarkerade i texten.

Målvakter

Henrik Lundqvist, NY Rangers

Jonas Gustavsson, Detroit

Jhonas Enroth, Buffalo

Backar

Oliver Ekman-Larsson, Phoenix

Niklas Hjalmarsson, Chicago

Henrik Tallinder, Buffalo

Alexander Edler, Vancouver

Johnny Oduya, Chicago

Niklas Kronwall, Detroit

Erik Karlsson, Ottawa

Jonathan Ericsson, Detroit

Forwards

Daniel Alfredsson, Detroit

Patrik Berglund, St Louis

Jakob Silfverberg, Anaheim

Marcus Krüger, Chicago

Alexander Steen, St Louis

Loui Eriksson, Boston

Henrik Sedin, Vancouver

Daniel Sedin, Vancouver

Nicklas Bäckström, Washington

Henrik Zetterberg, Detroit

Jimmie Ericsson, Skellefteå

Carl Hagelin, NY Rangers

Gabriel Landeskog, Colorado

Johan Franzén, Detroit


Tre KronorSom ni ser så finns det en hel del spelare som är fetmarkerade spelare som kommer att spela en stor roll för laget om man ska ha någon chans att gå långt i den stundande OS-turneringen. Den hockeyinsatte har säkert också noterat att det saknas några namn som kanske förväntades finnas med, exempelvis backen Viktor Hedman. I en artikel på Tippat.se så skriver man att det finns rykten om att förbundskapten Mårts ännu inte släppt Hedmans urusla spel under VM-turneringen 2012, och att det är därför som han valt att låta Hedman stå utanför truppen. Om detta är sanning eller ej lär förbli osagt.

En annan överraskning i spelartruppen är att Skellefteås lagkapten Jimmie Ericsson. Ericsson är ende spelare i truppen som inte vanligtvis spelar i NHL, och många är nog förvånade över uttagningen. Mårts menar dock att Jimmie är en spelare som är bra på alla delar av spelet och att det behövs spelare som både kan göra viktiga mål, såväl som att grisspela när det behövs.

Lagets chanser

Ett svenskt OS-lag har alltid en god chans att komma långt i turneringen. Den gyllene generationen är numera borta ur laget, sånär som på Daniel Alfredsson. Men det finns en hel radda av spelare som utan tvivel axlar deras mantlar. Spelare som Henrik Zetterberg, Nicklas Bäckström samt Daniel och Henrik Sedin, tillsammans med årets målspruta Alexander Steen kommer att göra livet surt för många av motståndarnas försvarare.

För att inte tala om backen Kronwall som med sin patenterade tacklingsteknik får motståndare att drömma mardrömmar. Till sist så har vi förstås också en av världens bästa målvakter i Henrik Lundqvist. Står han på huvudet så kan vi förvänta oss att laget går långt.

Bookmark the permalink.