Motocross

2000849-start

Motocross tillhör den gren av motorsporten som körs på motorcykel. ”Cross” innebär att banan man kör på är en terrängbana. Man kör dock inte i opreparerad natur, utan de banor som används har tillrättalagts för just motocross. Underlaget kan variera mycket då bandesignern får välja mellan underlagen sand, jord, grus eller olika kombinationer av dessa. Till det roliga hör förstås att lägga in kurvor och kullar och att få motorcyklarna att hoppa och flyga i guppen. En motocrossbana är alltid inhängnad och ofta är den faktiskt även inomhus, något som gör detta till en publikvänlig sport. Motocross delas in i klasser efter motorns cylindervolym, och det finns också här en dedikerad damklass.

Oftast handlar ett race om att åka så många varv som möjligt och därför hålla en mycket hög hastighet. Ett varv brukar ta cirka 2 minuter (beroende på underlaget) och man kör ofta totalt i 35 minuter i en tävling. I Sverige arrangeras tävlingar på många olika nivåer, från junior på 12 år och uppåt till elit, av SVEMO (Svenska Motorcykel och Snöskoterförbundet). Internationellt anordnas tävlingar av FIM (Federation of International Motorcycling).

Motocross, liksom en del andra extremsporter, handlar ju om att hela tiden få ”kickar”,vilket man får i form av hopp och ständiga förändringar i underlaget. Det finns förstås också en obegränsad möjlighet att bygga upp sin skicklighet kring alla olika situationer man ställs inför. Eftersom banorna som sagt ofta är inne är det inte så svårt att komma igång även som ung. (Värt att notera är att den snarlika sporten där man kör sin motorcykel i naturen på opreparerad bana kallas Enduro).

Bookmark the permalink.