Mountainbike

MountainbikeMountainbike är ett samlingsord för cykling som sker i terräng och med cyklar som är speciellt utformade för ändamålet. Det finns både flertalet utformningar på cyklarna och flertalet olika typer av tävlings- och träningsformer som samlas under namnet. Här ska vi presentera lite intressanta fakta för dig som är sugen att börja med sporten.

Cyklarnas utformning

Mountainbikes är utformade på olika sätt för att passa terrängen de ska framföras i. Detta innebär olika storlekar, olika hårdhet i stötdämpning och vikt. Till exempel så är cyklarna som är ämnade för tävlingar uppför, så som tävlingsformen Cross Country, då är det liten eller ingen fjädring och cykeln byggs för att hålla så låg vikt som möjligt.

Men handlar det istället om tävlingsformen Downhill så är cyklarna relativt tunga och har en rejälare stötdämpning eftersom man uteslutande åker i terräng som går utför.

Vanliga tävlingsformer

  • Downhill – Som vi nämnde ovan så handlar detta om att åka i hög fart i en nedåtgående terräng. Ofta brukar det vara i slalombackar där det finns möjlighet att åka lift upp igen efter ”åket”. Exempel på en sådan anläggning är Järvsö bergscykling där man har hela 10 olika nedfarter i olika svårighetsgrader och med olika typer av hinder.

  • Cykeltrial – Är baserat på den sporten Trial, där man använder sig av en speciell typ av motorcyklar. Cykeltrial går ut på att ta sig igenom en bana på kortast möjliga tid och under tiden så skall man i så liten utsträckning som möjligt röra vid marken, även kallat fotisättningar. Terrängen är svår och det krävs stor skicklighet för att ta sig igenom banan.

Skydd

Kom ihåg att när du utövar mountainbike så ska du alltid skydda dig, som absolut minimum med en hjälm. Hjälmar som används liknar inte den klassiska cykelhjälmen, utan ser mer ut som en motorcrosshjälm där du har möjlighet att även ha skyddsglasögon.

 

Bookmark the permalink.