Multisport

Så kallad multisport är en form av idrott som under de senaste åren lockat allt fler utövare. En stor fördel med multisport är att idrottsformen består av olika moment.

mountain bikeMultisporten utvecklades under 1980-talet och består vanligtvis av mountainbike, orientering, paddling, inlines samt klättring av olika slag.

Den första tävlingen i multisport på svensk mark var Åre Extreme Challenge som ägde rum år 1997. Sedan dess har tävlingen arrangerats varje år.

I multisport kan man tävla både individuellt och i lag. Tävlingarnas längd varierar från tävlingar på 2-3 timmar till tävlingar som pågår i så mycket som 10 dygn. Ju längre en tävling är desto fler deltagare ingår i varje lag.

Solotävlingarna som pågår i mellan fem och tolv timmar påminner i mångt och mycket om triathlon där deltagarna på en förutbestämd bana ska cykla mountainbike, paddla och springa.

I de längre tävlingarna där man är två man eller fler ingår oftast även orientering samt en rad andra moment som exempelvis simning, ridning, glaciärklättring och forspaddling.

Adventure races är den allra tuffaste formen av multisport då dessa kan vara upp till 100 mil långa och pågå i upp till tio dygn. Här ställs förutom krav på god kondition även krav på strategi och taktik då man även måste ha med sig mat samt utrustning för övernattning och dylikt.

För den som vill pröva på multisport finns det en hel del multisportklubbar på lite olika ställen runt om i landet.

Bookmark the permalink.