Rally

1044425-sepang-cyberjaya-october-31st-rozali-of-the-felda-rally-team-takes-a-corner-during-aam-malaysian-rally-championship-2009-round-4-on-october-31-2009-in-sepang-malaysia

Rally är en motorsport som karaktäriseras av att man tävlar genom att köra mellan två punkter, och alltså inte runt på en bana. Man kör oftast en längre sträcka som brukar bestå delvis av vanliga vägsträckor (där vanliga trafikregler gäller) men även specialsträckor som är avstängda för vanlig trafik. Tävlingsteamet består därmed inte bara av en förare utan också en kartläsare som spelar en nyckelroll genom att förutse vad som ligger strax framför ekipaget. Denne guidar föraren till den mest effektiva körning.
Som gren inom motorsporten går termen ”rally” tillbaka till 1911 då det första Monte Carlo rallyt kördes.

Vad gäller vilka bilar som får användas så finns det ett antal olika klasser av rallyn med olika regler. I princip handlar det om hur mycket man får trimma bilen att avvika från en vanlig standardbil. Huruvida bilarna får vara fyrhjulsdrivna eller inte skiljer sig också från klass till klass. Nu för tiden är klass A är den friaste klassen, men även den har begränsningar. Detta efter att man konstaterat att det i numera nedlagda klass B, där man åkte med helt specialdesignade rallybilar, orsakades många olyckor där somliga hade dödlig utgång.

Världsmästerskapen i rally anordnas av organisationen Fia WRC (World Rally Championship). Fia är en organisation som övervakar samtliga motorsporter som utövas i världen. Sträckorna är utvalda att representera varierade körförutsättningar med allt från packad snö till bergsterräng eller sand. Cirka 15 länder bidrar varje år till de olika banorna. Varje rallytävling består av ett antal mindre sträckor där det gäller att köra på så kort tid som möjligt. Under året samlar deltagande team poäng efter vilken placering som uppnåtts i de olika etapperna och tävlingarna och det team som samlat flest poäng står i slutet av tävlingarna som vinnare.

Bookmark the permalink.