Skateboarding

Kanske en av de populäraste extremsporterna, skateboarding började 1940 och har växt så mycket att det blivit en gigant inom extremsporten idag. 

Skateboarding finns i två olika stilar, vert och streetskating. Skillnaden mellan dessa är att vert använder sig av ramper medan street använder sig av det som finns runtomkring dem, som trappor och räcken. Vert är mer om att åka i en ramp eller halfpipe och komma högt upp i luften för att kunna göra snygga trick. Street är mer om att flippa brädan utför en trappa eller att glida med brädan på ett räcke.

Sporten är populär främst bland yngre män, men många äldre proffs håller på än idag. Till exempel så är Rodney Mullen, en av sportens allra största pionjärer, 47 år gammal och åker än idag. För att vara skateboardåkare anses han vara gammal, precis som hockeyproffs som är 40 år anses vara gammal. Han började åka när han var 10 år gammal. Mullen är känd för att ha skapat trick som idag är grunden för sporten och fick sporten att utvecklas otroligt mycket.

Skateboarding som en sport kräver förståelse för hur brädan fungerar som samt hand-öga-koordination. Att lära sig detta är något som inte kommer genom böcker utan kommer från att mycket åkning. De allra duktigaste åkarna kan göra otroliga saker med sina brädor och allt tack vare mycket träning.

Utrustning för att börja åka är inte dyrt, men nybörjare rekommenderas att köpa skydd. Det går bra utan skydd också, men det kan vara väldigt avskräckande från att åka om man slår sig hårt tidigt. Annars är det enda man behöver är att köpa en bräda och börja åka. Givetvis hjälper det att minimera skador om man är försiktig då man åker till en början, det hjälper mycket att kunna ha en duglig balans innan man försöker sig på något trick. Det första tricket som man sen ska lära sig är ollie, vilket är att hoppa. När man kan detta så har man en stor grund och kan börja testa sig på andra mer avancerade trick.

Bookmark the permalink.